Op zoek naar rouwende kat Karel

Rouwende kat Karel al drie maanden vermist, eigenaresse geeft niet op

Bina Ayar

Zijn krabpaal staat in de hoek van de woonkamer, net als zijn met brokjes gevulde etensbak. Kat Karel zelf is echter sinds 13 september spoorloos. Eigenaresse Angeline van Berkel uit De Zilk vermoedt dat het overlijden van haar echtgenoot de grijs-witte cyper te veel is geworden. Ze geeft de zoektocht niet op.

Ze wil absoluut geen medelijden opwekken met haar verhaal, zegt Van Berkel (54) een paar keer. Dan schiet ze vol: “Mijn man is op 12 juni overleden aan de gevolgen van kanker. Dat is heel verdrietig, maar ik weet tenminste waar hij is. Ik weet niet waar Karel is.”

Sinds de verdwijning van Karel heeft ze vele uren gespendeerd aan de zoektocht. “We hebben overal geflyerd, in schuren gekeken en stukken bos uitgekamd. Ik heb zelfs een sloot hier verderop gedregd omdat de speurhond die ik had ingehuurd daar de greppel in sprong.” In het bos vonden ze de resten van een kat, maar dat was volgens de Dierenambulance een ander dier. Laatst was er een soortgelijke kat gesignaleerd op een golfterrein in het nabijgelegen Noordwijkerhout. “Ik heb daar een vangkooi gezet en ben er twee dagen bij gebleven, maar er kwam geen kat.”

Karel voegde zich als acht weken oude kitten bij het gezin met twee dochters. “Hij was echt een knuffelkont. Toen hij wat ouder werd, bleek hij ook zijn schuwe kanten te hebben. Hij schrok van geluiden en als er bezoek was liet hij zich meestal niet zien. Alleen met ons vieren wilde hij kroelen.” Ze wijst naar een boom in de tuin: “Daar heeft mijn man een plank in gemaakt omdat hij anders de boom niet uit durfde.”

Uit zijn ritme

Normaal bleef de nu 2,5 jaar oude Karel nachts buiten. ‘s Ochtends trof ze hem dan slapend aan in de kinderwagen in de carport. Sinds het overlijden van haar man was de kater ‘uit zijn ritme’, vertelt Van Berkel. De twee hadden een hechte band: “Toen mijn man verder achteruit ging, moest hij rechtop slapen. Hij bleef daarom beneden slapen op de bank. Karel bleef dan heel de nacht bij hem.” Ook als hij in de tuin aan het werk was liep de cyper voortdurend om hem heen te klieren. “Hij heeft in die laatste fase zoveel vreugde gebracht.”

 

Drie maanden na de verdwijning zoekt Van Berkel nog dagelijks naar Karel. “Ik heb hem bij vijftien groepen voor vermiste en gevonden dieren op Facebook aangemeld. Hiervoor had ik niet eens een Facebookaccount. Als ik een tip krijg laat ik alles vallen en ga ik erop af.” In de auto liggen standaard posters, flyers en brokjes.

“Het ergste is dat je niet weet wat er is gebeurd. Karel is gechipt, maar na zijn verdwijning bleek de chip niet te zijn geregistreerd op ons adres. De dierenarts heeft toen binnen drie dagen geregeld dat het adres alsnog klopte. Wat als hij in die eerste dagen is gevonden en niemand wist van wie hij was?” Het helpt niet dat er drie andere katten in de buurt zijn verdwenen waarvan één is teruggevonden: “Wat als er een kattenhater actief is? Ik ben nu zover dat ik liever heb dat hij overleden wordt teruggevonden dan dat ik niet weet hoe het met hem is.”

Karel zou blijven

“Alleen kattenliefhebbers begrijpen wat ik doormaak. De rest verklaart me voor gek, maar ik geef niet op. Karel is een volwaardig lid van het gezin. Toen we hem kregen was mijn man al ziek. Ik wist dat hij zou sterven. Mijn volwassen dochters zouden het huis uit gaan. Karel zou blijven.”

Nu tijdens de donkere dagen voor kerst is het gemis in huis extra voelbaar. “Straks gaat het buiten vriezen. Dan wil ik dat hij warm binnen ligt, bij de kerstboom. Er moet toch één iemand op deze aardbol zijn die weet waar hij is? Als Karel terugkomt is dat het allermooiste kerstcadeau wat ik me kan wensen.”

Karel is 13 september voor het laatst gezien in de Prunuslaan in De Zilk. De grijs/witte kater heeft een grijs/zwarte staart en links naast zijn neus een kenmerkend lichtbruin vlekje. Hebt u Karel gezien? Bel dan familie Van Berkel via 06 142 62242 of neem contact op met Stichting Amivedi of de Dierenambulance.

Goed stuk? Waardeer het met een donatie! Dankjewel!

Bedrag

Spread the love
Written by

Historicus, journalist en eindredacteur Bina Ayar schrijft over onder meer geschiedenis, gezondheid en (tijds)geest. Verder een gespecialiseerde generalist, dus ook dieren. Zet de puntjes op de i in Nederlandse teksten, maar levert ook Engelse teksten en Engelstalige eindredactie. 'Liefde voor geschiedenis, actualiteit en taal is de rode draad door mijn werk'.