Klaar met linkse media

Terugblik op…

een artikel over linkse media voor De Journalist.

Geen Stijl bestond nog niet, ThePostOnline ook niet. De Journalist wel (nu Villamedia Magazine). Voor dat medium schrijf ik in 2005 een artikel over ‘dé linkse media’ en hoe rechtse journalisten daarmee omgaan. Voor mijn artikel spreek ik onder meer Syp Wynia en Sylvain Ephimenco, beiden nog gelukkig actief als gewaardeerde journalisten. Of de geïnterviewden rechts zijn, blijft in het midden. Ze slaan wel de spijker op zijn kop over het thema. Toen al.

One of those years

Voor mij is 2005 one of those years. Van die jaren waarin de ene heftige gebeurtenis volgt op de andere. Ik ren heen en weer tussen ziekenhuizen en mijn freelance werkplek op het Haagse kantoor van de Unie van Waterschappen. Of ik ben in het verpleeghuis aan de Nieuwe Binnenweg, het nieuwe onvrijwillige woonadres van mijn vader na zijn vierde herseninfarct. Ondertussen schrijf ik nog steeds voor het Rotterdams Dagblad dat op het punt staat te fuseren met het AD. En voor bladen als het Waterschap en De Journalist dus.

Het onderwerp van mijn artikel is actueler dan ooit. Links en rechts vliegen elkaar in de haren alsof de jaren zestig nooit zijn weggeweest. De media krijgen er ook van langs. Vooral ‘het volk’ -ooit ‘van’ links- lijkt klaar met linkse media.

Toch gaat de tegenstelling nu vaker over mainstream media versus alternatieve nieuwsbronnen. De kern van de discussie: de onafhankelijkheid van de journalistiek en zijn journalisten. En dat was ruim een decennium geleden niet heel erg anders.

Spread the love
Written by

Historicus, journalist en eindredacteur Bina Ayar schrijft over onder meer geschiedenis, gezondheid en (tijds)geest. Verder een gespecialiseerde generalist, dus ook dieren. Zet de puntjes op de i in Nederlandse teksten, maar levert ook Engelse teksten en Engelstalige eindredactie. 'Liefde voor geschiedenis, actualiteit en taal is de rode draad door mijn werk'.