De maakbare mens

De maakbare mens

Mijn boek De maakbare mens is vanaf 25 mei vorig jaar verkrijgbaar bij alle boekwinkels. Het eerste exemplaar gaf ik tijdens de boekpresentatie in Rotterdam aan muzikant en schrijver Ernst Jansz. Ook gaf ik diverse interviews over het boek. Hieronder een korte beschrijving van uitgeverij Blauwburgwal

Of het nu gaat om gezondheid, veiligheid of meningen: alles moet meetbaar en maakbaar zijn. De instabiele factor in deze maakbare samenleving is de mens. Daarom wordt aan de mens gesleuteld: aan zijn gevoelens, gedachten en gedrag. Het doel: een modelburger die geen risico’s neemt, gezond is en altijd de juiste opvattingen heeft.

Maakbaarheidsmanie

In De maakbare mens beschrijft journalist Bina Ayar met scherpe pen hoe de maakbaarheidsmanie gepaard gaat met moralisme, controle en het verlies van vrijheid, verbinding en verbeelding. Aan de hand van interviews met denkers en specialisten wordt ook duidelijk dat het paradoxen regent bij de conditionering van de mens. Het uitsluiten van minderheden die zich weigeren te laten omvormen tot ‘inclusieve modelminderheden’ is daar een treffend voorbeeld van. Indringende vraag: is de maakbare mens nog wel menselijk?

Bestel De maakbare mens

“Ayar analyseert vlijmscherpe de obsessie van de machthebbers en hun roeptoeters van de media in hun fanatieke streven naar een land vol Stepford Wives: modelburgers die geen risico’s nemen, gezond zijn en altijd de juiste opvattingen hebben.” – HP De tijd

Spread the love
Written by

Historicus, journalist en eindredacteur Bina Ayar schrijft over onder meer geschiedenis, gezondheid en (tijds)geest. Verder een gespecialiseerde generalist, dus ook dieren. Zet de puntjes op de i in Nederlandse teksten, maar levert ook Engelse teksten en Engelstalige eindredactie. 'Liefde voor geschiedenis, actualiteit en taal is de rode draad door mijn werk'.